U vertė - šiltų langų pasirinkimas

Projektuojant langus yra labai svarbu įvertinti, kad nauji langai suteiktų ne tik estetinį grožį, komfortą, bet ir prisidėtų prie mažesnių šilumos sąnaudų. Norintiems taupyti šilumos energiją, renkantis langus reikia atkreipti dėmesį į lango šilumos perdavimo koeficientą, kuris žymimas - Uw. Šilumos perdavimo koeficientas (Uw) yra pagrindinis kriterijus, kuris parodo kiek šilumos yra perduodama per pastato dalis iš pastato vidaus į išorę.

Šilumos laidumo koeficiento Uw vertė yra sąlygojama atskirų lango elementų - medžio (Uf) ir stiklo paketo (Ug) vertėmis. Išskiriamos trys skirtingos U vertės:

 Uw (w = langas) - šilumos perdavimas per visą langą.

 U(g = stiklas) - šilumos perdavimas per lango stiklą

 Uf (f = rėmas) - šilumos perdavimas per lango rėmą.

 Uw vertę sąlygoja linijinis šilumos laidumo koeficientas - ψg (g = stiklas) ir lango dydis.

 

Pažymime:

Kuo didesni lango išmatavimai tuo yra geresnė Uw vertė. Geresnę Uw vertę sąlygoja didelis stiklo paviršius, kuris pasižymi geromis šilumos izoliacinėmis savybėmis. Iki 10%  geresnę Uw vertę galima pasiekti taikant šiltą stiklo paketo rėmelį, kuris charakterizuojamas parametru ψg, palyginimui aliuminio rėmelio vertė 0,081, o šilto iki 0,029.

 

Kuo gaunama Uw reikšmė yra mažesnė, tuo yra geresnė šilumos izoliacija, tuo mažiau šilumos perduodama į išorę.

Šilumos perdavimo koeficientas (Uw) yra pagrindinis langų energinio efektyvumo kriterijus, griežtai reglamentuojamas ES norminių dokumentų.

 

Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.